Готуй сани влітку: зміцнюємо організм до зими.

Всім відомо, що саме влітку простіше за все подбати про своє здоров’я та зміцнити імунітет, щоб без особливих втрат для здоров’я пережити холодну зиму. Народна медицина пропонує нам чимало літніх способів підвищення імунітету. А він, як відомо, є захисною реакцією організму, яка стоїть на варті, оберігаючи нас від шкідливих організмів та клітин. Вороги нашого здоров’я – це віруси, бактерії та їх токсини, паразити, найпростіші і ракові клітини. Імунна захист нейтралізує чужу для організму субстанцію. Відбувається це шляхом вироблення антитіл, які являють собою спеціальні активні молекули, що нейтралізують ефект антигенів.
Влітку суттєво знижується кількість простудних захворювань, відпочив організм може направити всю увагу на відновлення нормальної роботи імунної системи. Зробити це можна за допомогою дарів саду та городу, які є традиційним джерелом вітамінів.

Однією з перших з’являється полуниця. Вона не тільки смачна ягода і чудовий десерт, але і чудовий лікувальний засіб. Полуниця благотворно впливає на травлення, покращує апетит, втамовує спрагу, має потужну протизапальну та протимікробну ефектом, а її антиоксидантні властивості дозволяють захищати нас від інфекцій. Полуниця містить дуже мало калорій і володіє цукрознижуючі дією, тому на її основі можна скласти літній раціон харчування, який допоможе розлучитися з парою зайвих кілограмів. Не рекомендують полуницю людям з підвищеною кислотністю шлункового соку, хронічним апендицитом і алергією.

Дуже корисна для імунітету суниця. Вона має сечогінну дію, підвищує працездатність, а також сприяють схудненню. Як джерело заліза суниця рекомендується страждають анемією, жінкам під час критичних днів і спортсменам. Щоб отримати добову дозу вітамінів, потрібно з’їсти 2 склянки суниці. З обережністю слід вживати суницю тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом (ШКТ), а вона протипоказана при тривалих печінкових кольках та індивідуальної непереносимості.

Смородина – прекрасне імуномодулюючу засіб. Чорна смородина – відмінний протизапальний і сечогінний засіб. Її ягоди знижують кількість холестерину і зміцнюють імунітет. Скільки б ви її не з’їли, не нашкодите організму: ягоди смородини діють м’яко і не перевантажують шлунково-кишкового тракту. Рекомендується вживати побільше смородини при ревматизмі, бронхіті, виразках, набряках, кровотечах, анемії і постійно додавати її в раціон часто хворіють дітей. А ось при виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки, гепатиті, гострому гастриті від неї доведеться або відмовитися зовсім, або включати в меню з певною обережністю.

Малина здатна збільшувати утворення інтерферону. Для цього з’їдайте чашку ягід на день, і ви забудете про застудах, а також зміцнити свій імунітет, що благотворно вплине на опірність організму вірусних інфекцій та грипу.

Абрикоси містять значну кількість калію, що накопичується і довгий час служить «їжею» для серця, а також відмінно чистять шлунково-кишкового тракту і володіють хорошим сечогінну дію. Потрібно з’їдати 300 г м’якоті на день, і ваша серцевий м’яз буде вдячна вам весь рік. У абрикосах і сливах багато антиоксидантів, які борються з вільними радикалами, а значить, зі старінням.

Ягоди агрусу корисні при хронічних запорах, атеросклерозі, гіпертонії, анемії. Їх можна вживати як жовчогінну і сечогінний засіб, а також при зниженій міцності кровоносних судин і пов’язаних з цим крововиливах.

Яблука з’являються вже у липні, вони здатні зменшити ризик серцево-судинних захворювань і деяких ракових утворень. З’їдайте 3-4 яблука на день, це допоможе вивести з організму радіонукліди, і вільні радикали.

Влітку в кавуновий сезон проводиться очищення нирок кавуном. Арбузная дієта – це засіб для профілактики циститу, вона корисна при хворобах нирок і суглобів.

Ягоди винограду містять багато глюкози і солей калію. Виноград і свіжоприготовані виноградні соки, як і лужні води, підсилюють водно-сольовий обмін в організмі людини. У результаті цього відбувається очищення організму від сечової кислоти. Він має сечогінний ефект, допомагає нормалізувати артеріальний тиск і знижувати рівень холестерину в крові. Завдяки вітамінів та мінеральних речовин виноград рекомендується людям, які страждають анемією, а також при нервовому й фізичному виснаженні, особливо при авітамінозі або в період одужання, для цього достатньо 100 г винограду на день.

Одним з перших овочів, що потрапляють на стіл, є редис. Ці коренеплоди підвищують апетит, стимулюють виділення шлункового соку, прискорюють просування їжі по кишечнику, справляють жовчогінну та сечогінну дію. Але при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю він протипоказаний.

Найпоширеніші у нас овочі огірки та помідори. В огірках містяться вітаміни (С, В1, В2, РР), цукор, багато мінеральних солей. Оскільки більша частина солей є лужними, його споживання знижує кислотність шлункового соку. Його сік очищає організм, вимиваючи з нього отруйні речовини і шлаки. Високий вміст калію звільняє організм від надлишків води і кухонної солі, сприяє виведенню піску з нирок, благотворно впливає на роботу серця і печінки. Регулярне споживання огірків уповільнює процес утворення жирів в організмі. А для тих, хто хоче знизити свою вагу корисно раз на тиждень робити розвантажувальні дні, коли протягом дня з’їдається 1,5-2 кілограма огірків. Помідори також містять багато корисних для людини поживних речовин, мінеральних солей і вітамінів. У томатах багато вітамінів А і С, магнію, калію, заліза, клітковини. Помідори – багате джерело пігменту лікопену, який також є потужним антиоксидантом. Він ефективний у профілактиці раку простати у чоловіків, а також раку прямої кишки, шлунка, легенів, шийки матки, ротової порожнини, підшлункової і молочної залоз. Вживання помідорів і томатного соку може також знизити ризик серцево-судинних захворювань та захворювань системи кровообігу, покращує роботу легенів, шлунка і підшлункової залози, попереджує появу глаукоми. Через низьку калорійність і високому вмісту калію, помідори, як і огірки, корисні людям, що страждають ожирінням.

Майже не мають протипоказань, малокалорійні і дуже корисні кабачки. Вони містять цукру, органічні кислоти, клітковину, мінеральні речовини, вітамін С, В1, В2, В3, В6, В9, РР, каротин. Їх широко використовують у дієтичному і лікувальному харчуванні. Кабачки мають жовчогінну й сечогінним властивостями, вони виводять з організму солі важких металів і шкідливий холестерин. Вони корисні при захворюваннях нирок і серцево-судинної системи, при анемії, цукровому діабеті, алергії, хвороби шлунку та печінки. Харчові волокна кабачків добре адсорбують токсичні речовини, надлишок холестерину і води, виводять їх з організму.

Дуже корисні баклажани, які відносяться до томатним овочам. У них містяться вітаміни РР, С, каротин, мінеральні речовини – калій, фосфор. Як і кабачки, баклажани низькокалорійні, тому рекомендуються людям з надмірною вагою.

Перець солодкий болгарський багатий на вітамін С. У червоному зрілому перці вітаміну С міститься в кілька разів більше, ніж, наприклад, в апельсина або мандарина. У 40 – 50 г сирого солодкого перцю міститься добова потреба людини у вітаміні С. Багато в солодкому перці і каротину. Є в ньому і вітаміни В1, В2, Е, РР. З мінеральних речовин особливо багато в перці солей калію.

Морква і буряк доступні нам цілий рік, тому ми не поспішаємо накидатися на ці овочі свіжого врожаю. Але восени і взимку запаси вітамінів у них губляться. Влітку з’їдайте 1 морква, це корисно для зору. Не забувайте, що вітамін А засвоюється тільки разом з жирами. Тому, вживати моркву краще з рослинними оліями.

Окрім можливості влітку правильно харчуватися, потрібно пам’ятати про таке відомому способі стимулювання захисних сил організму, як загартовування. Для цього не забувайте ходити босоніж. Особливо корисна для ніг ранкова роса на траві. Не менш корисним вважається і ходіння по піску по кромці води, наприклад, уздовж берега річки або озера. Це не лише зміцнює імунітет, але й стимулюєте біологічно активні точки, розташовані на підошвах ніг. Влітку більше часу проводите на свіжому повітрі, купатися і засмагати, тому що під впливом сонячних променів клітини виробляють вітамін D, який восени і взимку в дефіциті. Сонячні ванни в помірній кількості у більшості здорових людей роблять користь організму, ведуть до зміцнення імунітету і поліпшення самопочуття. Під дією сонячних променів розвивається загар – захисна пігментація шкіри. Але щоб засмага пішов вам на користь, ніколи не залишайтеся на сонці занадто довгий час, особливо уникайте несприятливих годин, коли сонце знаходиться в максимальній активності, і регулярно використовуйте сонцезахисні засоби.

Літо – найкращий час для заняття спортом. Спортом краще за все займатися на свіжому повітрі, рано вранці або ввечері. Якщо є умови можна вирушити на відпочинок у ліс або на морський курорт. Улітку не рекомендується займатися важкими видами спорту. Найбільш кращі прогулянки, повільний біг, зарядка.

Джерело: http://anydisease.net.ua/